Kleje polecane do kaszerowania
Kaszerowanie polega na sklejaniu ze sobą dwóch arkuszy: bazowego arkusza tektury falistej i papieru z nadrukiem offsetowym za pomocą specjalistycznego kleju. Technologii kaszerowania używa się do produkcji najwyższej jakości pudeł z tektury falistej. Takie proste rozwiązanie pozwala otrzymać eleganckie laminaty, w których zadrukowany arkusz jest warstwą wizualną danych produktów. Jakie kleje sprawdzają się do kaszerowania?
Jaki klej wybrać do kaszerowania?
Kaszerowanie to proces łączenia materiału konstrukcyjnego z okleiną, który wymaga zastosowania specjalnego kleju o silnym wiązaniu. To szczególnie ważne, gdy łączy się ze sobą materiały o dużej powierzchni. Syntetyczne kleje do kaszerowania gwarantują doskonałą adhezję powierzchni szorstkich oraz chłonnych. W efekcie sprawdzają się jako spoiwo do tektury.
Przeczytaj również: Arkusze do kaszerowania - innowacyjne rozwiązanie dla przemysłu poligraficznego
Takie kleje często powstają za pomocą polialkoholu winylu i polioctanu winylu. Takie połączenie substancji sprawia, że kleje są odporne na działanie wilgoci czy wysokich temperatur. Do tego procesu sprawdzają się też kleje dyspersyjne i tzw. hotmelt. Każdy z nich wyróżnia się jednak doskonałą jakością łączenia i dobrym rozprowadzaniem na powierzchniach klejących. Innym klejem wartym uwagi jest klej ze zmodyfikowanej skrobi kukurydzianej, który poza tym, że jest ekologiczny zapewnia większą sztywność gotowych arkuszy i krótszy czas ich schnięcia w związku z tym, że klej jest nakładany na ciepło (temp. ok. 30 stopni Celsjusza).
Kaszerowanie – jakie ma zalety?
Kaszerowanie to atrakcyjny sposób na połączenie ze sobą produktów. Poza efektem wizualnym pozwala również umieścić na opakowaniu niezbędne informacje, które znajdują się na etykietach. Nie można pomijać też kwestii związanej z poprawą wytrzymałości materiału i zabezpieczeniu go przed działaniem czynników zewnętrznych. Duże znaczenie ma też funkcjonalność uszlachetniania. Z opakowania kaszerowanego można korzystać w odniesieniu do różnych produktów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana